„La nivel național, sunt 319 de cazuri confirmate, dintre care în 68 dintre acestea au apărut complicații și trei persoane sunt decedate”, a declarat Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, la televiziunea de stat.
În Venezuela au fost înregistrate 5.221 de cazuri posibile de infectare cu virusul Zika „între 5 noiembrie, când a fost depistată prezența acestui virusl la nivel mondial și 8 februarie”, a adăugat Maduro.
Maduro a dat asigurări că Venezuela dispune de medicamentele necesare pentru tratarea simptomelor. El a mulțumit Indiei, Cubei, CHinei, Iranului și Braziliei pentru furnizarea „ajutorului necesar pentru ca medicamentele care tratează simptomele provocate de virusul Zika să se găsească și în Venezuela”.
Și Brazilia a anunțat în această săptămână trei decese produse pe fondul complicațiilor apărute din cauza infectării cu virusul Zika.
Zika a fost declarată urgență medicală globală săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după ce tot mai multe cazuri s-au înregistrat în America. Virusul se transmite, de regulă, prin înțepătura țânțarilor din special Aedes. Dar, săptămâna trecută, oficialii americani din Texas au raportat că o persoană din Dallas a fost infectată cu virusul Zika după ce a întreținut relații sexuale cu o altă persoană care a călătorit în Venezuela, unde virusul este prezent și se răspândește.
Cele mai multe persoane nu prezintă simptome deloc sau unele atenuate printre care febră și iritații pe piele.
Cazurile de infectare cu virusul Zika au căpătat amploare în America, fiind depistat în peste 30 de țări americane. Brazilia este cea mai afectată țară de acest virus. Virusul Zika este considerat a fi responsabil de malformațiile cu care se nasc unii copii – microencefalie, au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar și la moartea acestora.